Programma

image-327761-baroen-c51ce.jpg
Deelnemer in de kijker: Baroen.nl
Bas, bekend als Baroen verzorgt zowel op zaterdag en zondag een leuke kinderanimatie à la époque ! Ook voor de volwassenen is er veel meer te doen dan alleen een veldslag want naast oude ambachten (smidse, schoenmaker, handelaars en sjacheraars,...) geven ook de ruiters, infanteristen en artilleristen geregeld een demonstratie van hun kunnen. Voeg daarbij nog een hele resem keukensoldaten, cantinières en vivandières, hun kinderen met oud speelgoed en je krijgt een aanbod dat veel groter is dan alleen maar 'de veldslag'.

KIJK hieronder voor het gehele programma !

​​​​​​​Het grote herdenkingsweekend met de historische reconstructie en het scholenproject vindt plaats van 27 tot en met 29 september 2019

Scholenproject:

Op vrijdag 27 september zullen de deelnemende scholen van Wuustwezel bezocht worden door Napoleontische re-enactors in historische kledij waar zij een geschiedenisles verzorgen. Het educatief luik is een bijzonder belangrijk onderdeel van dit herdenkingsweekend.
Uit eerdere ervaringen in binnen- en buitenland weten we dat dit zowel door de leerlingen als de leerkrachten bijzonder goed gesmaakt wordt.
Het geeft de kinderen van de talrijke scholen in de gemeente Wuustwezel een levendige kijk op iets wat voor hen 'hier heel lang geleden is gebeurd' !
De boodschap die de re-enactors hierbij uitdragen is niet deze van 'romantiek en oorlog', maar eerder 'beter een soldaatje te spelen, dan er één te zijn....' Een duidelijke en niet mis te begrijpen vredesboodschap met een interessante knipoog naar het plaatselijk verleden.

Programma historische reconstructie:

vrijdag 27 september:

Aankomst gedurende de gehele dag van 500 Napoleontische re-enactors uit België, Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Luxemburg en ja ook uit het verre Australië in het historische bivak/tentenkamp gelegen op het evenemententerrein van de gemeente Wuustwezel aan de Gasthuisdreef.
Tijdens de opbouw van hun tenten is ons terrein niet toegankelijk voor publiek vanwege het uitladen van paarden, zware kanonnen, aan-en afrijden rollend materieel, ....

zaterdag 28 september:

09.00u vroeg vertrek van een detachement Belgisch-Nederlandse troepen naar Loenhout voor een 'mars de campagne' doorheen de Wuustwezelse landwegen vanaf de kerk te Loenhout

09.30u vertrek parade van 200 Napoleontische soldaten in de Gasthuisdreef met vooraan het befaamde muziekkorps 'Musique de la Garde Impériale de Waterloo' naar het gemeentepark van Wuustwezel voor een korte herdenking van de slag.
route parade: via de Gasthuisdreef, Dorpsstraat richting kerk, Kloosterstraat
we storen maar kort het verkeer en zeker al niet op de drukke Bredabaan !

10.00u historisch tentenkamp/bivak met historische handelaars, koken op houtvuur, demonstraties der infanterie, cavalerie en artillerie gedurende de ganse dag, generale staf en natuurlijk Keizer Napoleon zelf !
Geopend voor alle publiek met ticket

11.30u retour van parade, cavaleristen en detachement uit Loenhout

12.00u middagmaal rond de kampvuren der deelnemers, maar ook de bezoeker kan een hapje vinden op het terrein !

13.00u. demonstratie artillerie

14.00u. algemeen appel infanterie en exercitie der troepen

16.00u. veldslag 'aanval op de barricade' met pyrotechnische effecten met 250 musketten, 20 paarden en 8 kanonnen (dit is uiteraard het meest spectaculaire gedeelte !) begeleid door audiocommentaar.
(slagveld is gelegen naast het bivak)
Dit spektakel duurt ongeveer één uur.

18.30u. als bezoeker ben je altijd welkom, maar vragen we ook respect en rust voor onze re-enactors, paarden en onze vrijwilligers. Rond deze tijd verzoeken we vriendelijk dat alle mensen die geen ticket hebben voor de nocturne wandeling ons verlaten.

19.30u 'vuurwandeling' nocturne bezoek aan een prachtig verlicht bivak met houtvuren, honderden lantaarns en fakkels, rond het kampvuur zingende soldaten, een dinerende Napoleon ten velde en een levendig 'live optreden' in de taverne (zie extra pagina)

22.30u. bivak gesloten voor alle publiek zodat onze jongere, oudere en vermoeide deelnemers van rust kunnen genieten: taverne blijft open tot 24.00u, maar dan gaan we allemaal slapen !

Zondag 29 september

10.00u bivak geopend voor alle publiek met ticket om het historisch tentenkamp en bivakleven te bezoeken

10.30u generaal appel der infanterie, artillerie en cavalerie met 'surprise actje' voor de deelnemers

11.00u algemene exercitie der infanterie

12.00u middagmaal rond de kampvuren, maar ook de bezoeker zal een lekker hapje kunnen vinden

14.00u veldslag 'aanval op de barricade' met pyrotechnische effecten met 200 musketten, 20 paarden en 8 kanonnen begeleid door audiocommentaar
(slagveld is gelegen naast het bivak)

16.00u. officieel einde van het evenement en begin vertrek van de deelnemers aan een lange reis huiswaarts
Reis terug met ons mee naar 1814 !image-placeholder.png
burgerij
kookplaats op houtvuur
bivak
image-placeholder.png
Pruisische grenadiers
image-placeholder.png
veldslag
oprukken onder vuur
image-291016-map1.jpg
2eme Dragons cavalerie
cavaleriecharge
image-294397-Franky.jpg
Generaal Roguet
image-294398-nappi2.jpg
Napoleon Bonaparte
kwam hoogstwaarschijnnlijk op 13 mei 1810 in Wuustwezel
Wij waarschuwen graag bezoekers dat tijdens de reconstructie van een veldslag soms luide knallen kunnen plaatsvinden; dit is niet aangenaam voor baby's, zeer jonge kindjes (0-3 j.) en huisdieren !

Gratis oordopjes ter beschikking tijdens de veldslag.